Починаємо тиждень української письменності з цікавих новин

2023.10.23 13:52

Здобувачі освіти групи 10 КПТМЛ ознайомилися з віртуальним інформаційним бюлетенем про відомого українського мецената і поціновувача українського слова Петра Яцика.

У рамках Тижня української писемності і мови було проведено конкурс есе "О мово рідна! Їй гаряче віддав я серце недарма. Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема" (Володимир Сосюра). Вітаємо переможців! 1 місце - Кулініч Діана (гр.17), Федиків Богдан (гр. 8), 2 місце - Григораш Олена (гр. 17), 3 місце - Кохович Євгенія (гр. 17). Українці - найкращі!

 

Есе  "О мово рідна! Їй гаряче віддав я серце недарма. Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема"

                                                                       (Володимир Сосюра)

 Мова - це не просто засіб спілкування, це частина нашої ідентичності, нашого культурного спадку і джерело нашого національного патріотизму. Володимир Сюсюра, видатний український поет, в своїй цитаті "О мово рідна! Їй гаряче віддав я серце недарма. Без мови рідної, юначе, й народу нашого нема" глибоко висловив цю істину, показавши, як важлива національна мова для збереження і розвитку національної ідентичності.

   Українська мова - це не лише засіб спілкування для мільйонів українців, це символ нації, її історії, культури та долі. Вона відзначається багатством виразних засобів, глибокою поетичною спадщиною та незаперечною красою. Мова надає нам можливість виражати свої думки, почуття, ідеї і передавати спадок минулих поколінь майбутнім. Поет  правильно зазначив, що віддати серце мові рідній - це не пусті слова. Це вияви прив'язаності до свого коріння і культурного багатства, яким ми можемо пишатися. Мова рідна - це не просто інструмент комунікації, це ключ до розуміння ідентичності та духовної спадщини нації.

 Українська мова завжди була символом національної свободи. Вона була заборонена та пригнічена під час різних періодів історії, але завжди залишалася невід'ємною частиною кожного українця. Завдяки великим постатям, таким як Володимир Сюсюра, Тарас Шевченко, Леся Українка, Іван Франко, Ольга Кобилянська, Іван Котляревський та Володимир Винниченко, які присвятили своє життя боротьбі за вільне слово та українську мову, ми можемо гордо виголошувати своє національне походження і використовувати мову рідну як важливий інструмент для підтримки нашої культури та ідентичності.

   Без мови рідної, народу нашого нема. Мова є важливим фактором об'єднання нації, вона сприяє формуванню спільного світогляду та цінностей. Мова об'єднує нас у спільній історії та культурному просторі, робить нас сильнішими, даючи можливість розуміти один одного та спільно розвиватися.

 Володимир Сюсюра своєю творчістю та цим висловом нагадує нам про важливість збереження та розвитку рідної мови. Вона - душа нашого народу, яка завжди буде віддавати нам силу та ідентичність. Зберігаймо і пишаймося мовою рідною, оскільки вона є найкращим доказом нашої приналежності до великого українського народу і його багатої культури. ( 1місце, Кулініч Діана, 17 гр.)

Здобувачі освіти групи 10 КПТМЛ ознайомилися з віртуальним інформаційним бюлетенем про відомого українського мецената і поціновувача українського слова Петра Яцика.