Педагоги ліцею діляться досвідом

2023.01.22 16:14

Згідно плану роботи навчально-методичного центру ПТО у дніпропетровській області 20 січня відбулося засідання секції працівників електротехнічного та машинобудівного напрямків "Впровадження сучасних автоматизованих систем в  промисловості та на транспорті". Викладач спецтехнології Криворізького професійного транспортно-металургійного ліцею, ЖУРАВЕЛЬ Микола Олександрович, пділився досвідом впровадження в освітній ппроцес віртуальних симуляторів в підготовці фахівців залізничного транспорту.

В ліцеї викладачі спецтехнології викладають учням матеріал не тільки теоретично, а і практично. Практичні знання учні здобувають при роботі на симуляторі. Даний варіант конструкції симулятора без динамічної платформи, тільки процеси виконуються з комп’ютерної клавіатури. По діям на симуляторі вивчаємо предмети «Будову локомотива», «Управління ведення потягів» « Правила технічної експлуатації та сигналізації» і головне «Автогальма» тому що це безпека руху потягів та життєдіяльності локомотивної бригади і людей. 

Симулятор багатофункціональний, можливо задати будь яку серію локомотиву, як електровоза так і тепловоза. Задати інші параметри обрати пасажирський чи вантажний потяг з якоюсь кількістю вагонів, ділянку шляху ведення потягу, літню, або зимову пору року, денний або нічний час, що не мало важно, тому що ведення потягів в нічний час потребує пильної уваги. На пульту управління локомотивом йде демонстрація спрацювання пристроїв руху, які виконуються учнем з клавіатури. Всі пристрої контролю роботи локомотива працюють.

Користь роботи на симуляторі дає позитивні результати. Приклад: наші колишні учні Мартинюк Руслан має свій особистий симулятор вдома на якому удосконалює знання, Сергій Євдошенко незабаром стануть машиністами, Евген Бондар, працюючи помічником машиніста тепловоза на підприємстві удосконалював практичні навики ведення потягів у вільний час, результат через рік після закінчення ліцею став машиністом і це в 19,5 років. Таких прикладів можна привести багато.

Сподіваюсь, що в недалекому майбутньому ми створимо Навчально-практичний центр, що дасть можливість якісніше відпрацьовувати практичні навички. В учнів буде більш потужніша мотивація до навчання. А також з’явиться можливість підвищувати кваліфікацію робітникам підприємств.